Trichineloza - diagnostic si diferentiere

Este o zoonoza larg raspandita, provocata de nematozi ai genului Trichinella. Acestia sunt de dimensiuni reduse, existand o varietate foarte larga de specii.

Etiologie

Familia Trichinellidae, genul Trichinella, specii T. spiralis, T. pseudospiralis,  T. britovi, T. native, T. zimbabwensis, etc.

Cercetarile au dus la stabilirea a 7 specii si 4 subspecii, insa taxonomia nu este definitivata.

  Nume   Specia afectata   Distributie
 T. spiralis  om, porc, mistret, carnivore, etc. este cea mai cunoscuta si raspandita specie   ubicvitar
  T.    pseudospiralis   pasari, rozatoare, pisica s-a demonstrate    patogenitatea ei si la oameni (6)   ubicvitar
  T. britovi   om, vulpe, rozatoare   Europa, Asia, nordul si vestul Africii
  T. native   foca, ursi polari   are o rezsitenta crescuta la frig, regasindu-se in regiunile Antarcticii
  T. zimbabwensis   reptile   Africa

Diagnostic

CLINIC (1,4)

In cazul animalelor, este greu de stabilit diagnosticul pe baza examenului clinic, datorita evolutiei asimptomatice a bolii.

La om evoulueaza dramatic, initial cu tulburari digestive (greata, colici, diaree, voma si febra). Acestea apar la 24-48 de ore, dupa consumul carnii infestate. Aceasta faza este singura in care organismul poate sa raspunda la initirea unui tratament. Ulterior, dupa 1-2 saptamani, se instaleaza semne generale, datorita migrarii larvelor la nivelul musculaturii. Apar manifestari:

  • musculare: dureri, tumefierea muschilor, dificultate in mers, in deglutitie sau in masticatie
  • alergice : eruptii pruriginoase, edeme ale fetei (din acest motiv se mai numeste si “boala fetelor umflate)
  • nervoase (datorate migrarii larvelor la nivelul SNC) : cefalee, meningita
  • cardio-vasculare (determinate de miocardita care poate aparea in trichineloza) : modificari EKG, tahicardie.

Dupa inchistarea larvelor, semnele clinice se remit usor, aparand stadiul de convalescenta, cu manifestari de tip reumatoid si sechele nervoase.

Simptomatologia este influentata de cantitatea de larve ingerate, rezistenta organismului si nu in ultimul rand de specia parazitului.

PARACLINIC(1,2,3):

Examenul trichineloscopic (1,2)

Obiectiv: In acest examen se evidentiaza chisturile musculare prin examinarea unor bucati mici din muschii recoltati. Zonele de electie pentru muschi sunt : pilierii diafragmatici, intercostalii, maseterii, psoasii si musculatura de la baza limbii.

Materiale necesare: compresor, format din 2 placi de sticla care se pot presa una peste alta, placa inferioara fiind divizata in 24 de campuri egale.

Tehnica de lucru: Din musculatura de electie se sectioneaza in lungul fibrelor musculare bucati mici (cat un bob de ovaz), si se etaleaza pe lama inscriptionata a compresorului. Peste fragmentele etalate se aplica a 2 lama a compresorului si se fixeaza preparatul prin strangerea celor doua suruburi ale dispozitivului. Bucatiile de fibre trebuie sa devina semitransparente.

Examinarea: la trichineloscopul cu ecran sau  la microscop (obiectivele de 6x sau 10x) Pentru porcii din sistemul gospodaresc se vor examina 28 de campuri/carcasa, pentru cei din sistemul intensiv 14/carcasa iar pentru mistreti se examineaza 3 compresoare.

Chisturile calcificate se pot decalcifica cu acid acetic 10%.

Zonele de electie pentru larvele de Trichinella la diferite specii (5)

  Porc   diafragm, limba, maseteri
  Cal   limba , maseteri
  Mistret   Diaphragm, limba
  Urs   diafragm, maseteri, limba

Digestia artificiala

Obiectiv: Extragerea formelor infestante, din musculatura, prin punerea in contact a probelor cu sucul gastric artificial. In contact cu sucul gastric se realizeaza digestia enzimatica a probei de carne, obtinandu-se in caz de infestatie, larvele care se recolteaza prin sedimentare. Zonele de electie pentru examen raman aceleasi ca si pentru examenul cu compresorul

Materiale necesare: suc gastric artificial (alcatuit din pepsina si acid clorhidric), masina de tocat, termostat, aparat Baermann.

Tehnica de lucru: Se realizeaza o proba comuna din bucatile recoltate, care se va fragmenta cu ajutorul tocatorului. In continuare se poate realiza digestia artificiala prin doua metode: a) Digestia lenta: proba macinata se introduce in aparatul Baermann si se mentine la termostat timp de 24 de ore. Dupa 24 de ore, se recolteaza primele picaturi aparute la deschiderea aparatului Baermann, intr-o placa Petri, examinandu-se la microscop. In caz de infestatie se vor observa larvele de Trichinella.

Digestia rapida: se realizeaza prin agitarea probei ,in contact cu sucul enzimatic, timp de 30 de minute, dupa care se introduce la termostat,  pentru de 2-4 ore. Se examineaza la fel ca si in cazul primei metode, avantajul principal constand in reducerea timpului la maxim 4 ore

Diagnostic diferential

In timpul examinarii la trichineloscop, pot sa apara uneori paraziti apartinand altor categorii, sau formatiuni structurale care pot fi confundate cu chisturile de Trichinella spiralis. Chisturile de Sarcocystis sunt cel mai des confundate cu Trichinella.

Criterii de diferentiere intre chisturile de Trichinella spiralis si Sarcocystis sp. (3)

Criterii de diferentiere Trichinella spiralis Sarcocystis sp.
Dimensiuni constante, nu depasesc 1 mm lungime variaza intre 0,1 – 2 mm
Forma oval–alungita cu prelungiri efilate la una sau ambele extremitati variabila, ovala sau cilindrica, cu aspect de bastonas, cu capetele rotunjite si uneori efilate
Localizare se gaseste frecvent in pilieri si diaphragm, mai rar in muschii abdominali si coapsa. Lipseste din muschiul inimii aceleasi localizari, cu mentiunea ca se gaseste mai des in muschiul inimii
Depozite de celule adipoase la polii chisturilor se intalnesc frecvent nu exista depozite adipoase
Aspectul fibrelor musculare Cele parazitate si uneori si cele invecinate sunt edematiate si modificate structural Usor marite in volum, iar striatiunile se pastreaza
Sarurile de calciu Sarurile se depun de la periferie spre centru. Uneori se depun direct pe larva sau in centrul chisturilor Se depun de la centru chistului spre periferie, sub forma de particule dispersate.
Clarificarea chisturilor (decalcificare) Acid acetic 10% Cu acid acetic 10%, in urma dizolvarii sarurilor de Ca, se pune in evidenta larva, portiuni din ea, sau in lipsa acesteia, capsula. Prin clarificare, in locul sarurilor de Ca raman spatii goale.

Alti paraziti care pot fi confundati cu Trichinella spiralis Cysticercus cellulosae - erau : dupa T. spiralis. Reprezinta larvele parazitului, Taenia solium. Se dezvolta in tesutul conjunctiv dintre fibrele musculatura, inclusiv in miocard, la porc si in anumite cazuri la om. In toate stadiile de dezvoltare, cisticercii sunt vizibili cu ochiul liber.

Chisturile hidatice(Echinococcus granulosus). Sunt larvele Taeniei echinococcus. Se dezvolta in diferite organe si mai rar in musculature. Au forma sferica si sunt mult mai mari decat chisturile de Trichinella.

Alte formatiuni: Cristale de tirozina, polifosfat de Ca, fragmente de vase sanguine sau nervi, fire de par, bule de aer, etc. Se diferentiza relativ usor prin forma, dimensiunile sau structura lor.

Datorita raspandirii ubicvitare si a patogenitatii ridicate in populatia umana, trebuie acordata o atentie sporita depistarii trichinelozei in carnea trimisa spre consumul uman

Profilaxie

  • Efectuarea cu strictete a examenului trichineloscopic la carnea destinata consumului public, inclusiv examinarea carnii provenita de la porcii sacrificati pentru consum familial
  • Confiscarea si prelucrarea carcaselor provenite de la animale infestate \
  • Mentinerea conditiilor de igiena in abatoare si unitatii de prelucrare a carnii. Efectuarea deratizarilor periodice, combaterea hranirii cainilor si pisicilor cu resturi de carne
  • Educarea populatiei in privinta prelucrarii termice, adecvate, a carnii

Referinte

Redactor online de specialitate - Alexandra Arion