Diagnosticarea si tratarea bolilor stomatologice la ecvine

“In general controlul stomatologic trebuie efectuat oricarui animal care se prezinta la consultatie intr-o stare proasta de intretinere sau cu dificultati in masticatie”; asa suna recomandarile stomatologice ale medicilor veterinari din Romania. In tari cu traditie in sporturile hipice precum Germania, Anglia si Polonia controlul stomatologic la ecvine se face la 6 luni pentru caii de dresaj si 12 luni pentru ceilalti. In aceste tari s-a inteles ca preventia este mai importanta decat tratarea si o sanatate bucala este necesara pentru folosirea animalului in orice activitatea de munca sau dresaj. Daca conditiile de intretinere si furajare ale cailor sunt aproximativ neschimbate in ultimii 20 de ani, motivul pentru care acum avem cai sanatosi cu varste de peste 25 de ani este probabil datorita controalelor stomatologice. Stomatologia ecvina, o ramura inca neglijata in Romania, aduce venituri importante medicilor veterinari din lume si executata corect fara manoperele brutale, cu care sunt obisnuiti mai ales practicienii mai vechi in domeniu, aduce beneficii clare vietii animalului si consecutiv incredere in ochii proprietarului pentru medicul veterinar.

Controlul stomatologic ar trebui facut de fiecare data cand un cal se prezinta la un examen clinic, indiferent daca acesta are sau nu probleme de masticatie, un usor disconfort ce “nu deranjeaza inca” poate devenii o problema serioasa la urmatorul control. Cum spuneam mai sus controlul este recomandat o data la 6 luni cailor de calarie si celor cu probleme stomatologice preexistente si o data la 12 luni pentru restul animalelor.

Metodele de control folosite in timpul manoperelor sunt palpatia si inspectia. Prima metoda este mai expeditiva si nu necesita sedare insa vor fi necesare evaluari periodice in timpul manoperelor. Inspectia, cu toate ca necesita o sursa de lumina, o sedare a animalului si ridicarea capului este mult mai precisa si ofera un control mult mai bun asupra manoperelor ce se executa.

Diagnosticul bolilor stomatologice se face prin inspectia si palpatia cavitatii bucale dar si examinarea externa a capului animalului.

Se va verifica:

 • Simetria si proportionalitatea capului, anomalii, lovituri, protuberante
 • Aerul sa fie expirat prin ambele nari
 • Examinarea mucoaselor
 • Palpatia muschilor temporali si maseteri, controlul articulatiei temporo-mandibulare, a limfonodurilor submandibulari si a glandelor parotide
 • Percutia sinusurilor
 • Observarea modului de hranire al animalului( prehensiune si masticatie)

Semnelel clinice ce indica o boala stomatologica sunt:

 • Masticatia superficiala, inapetenta sau anorexie
 • Magazii de hrana
 • Pierderi rapide in greutate
 • Modificari de comportament cand animalul este calarit sau pus la munca
 • Salivare in exces, halena
 • Epifora, jetaj
 • Colica

In examinarea cavitatii bucale, ce se executa sub protectia speculumului bucal, se vor avea in vedere:

 • Spatiile interdentare superioare si inferioare
 • Limba
 • Palatul dur
 • Mucoasa bucala
 • Arcadele dentare

Ca o ordine de examinare a dintilor se recomanda sa se inceapa cu caninii, mergand caudal, de-a lungul arcadei molare. Incisivii se vor lasa la urma, deciziile privind inaltimea lor se vor lua asociat cu arcada molara.

Metode complementare ce pot ajuta in diagnosticarea bolilor stomatologice sunt: endoscopia, radiografia, sinus-centeza, sinuscopia, ecografia, tomografie computerizata.

Instrumentarul folosit pentru diversele manopere stomatologice este destul de redus ca numar.

Principalul si probabil cel mai important element folosit este speculumul bucal. Acesta permite accesul la dintii masticatori, o operatiune deosebit de riscanta fara acesta, si este de asemenea si bine tolerat de majoritatea cailor, cu recomandarea de a fi inchis o data la 10 minute cate 1 minut pentru a lasa calul sa se odihneasca. Astfel reducem discomfortul si crestem cooperarea animalului. Modelele mai noi ofera diferite reglaje pentru animal in functie de dimensiunile acestuia si de manoperele ce vrem sa le executam. In cazul unui animal retiv speculumul va fi bineinteles completat de o sedare.

Pilele de rabotaj manuale sunt de mai multe marimi si forme si au lame de 2 tipuri cu fragmente de carbura de turgsten sau cu banda de carbura de turgsten solida. La acestea din urma lamele taie intr-o singura directie, contrar conceptiei comune ca functioneaza in ambele sensuri.

Pile in “S” acestea sunt usor adaptabile pe zonele greu accesibile si prezinta margini abrazive.

Mai sunt folosite elemente precum elevatorul si clestele pentru “dintele de lup”, un dinte vestigial fara utilizare in procesul de masticatie situat inaintea primului premolar.

Instrumentele electrice au ca avantaj reducerea oboselii operatorului, permit o interventie mai rapida si controlata, dar nu pot fi folosite pentru probleme aparute pe partea caudala si pot, daca sunt folosite cu neatentie, sa traumatizeze tesutul moale si sa expuna foarte repede pulpa dentara.

Instrumente vechi precum foarfeci dentare si dalta dentara trebuiesc evitate deoarece acestea nu ofera un control adecvat al miscarii si pot duce usor la spargerea dintilor.

In executarea oricarei manopere se va lua in considerare confortul pacientului, scopul lucrarii stomatologice, iar tratamentul se va face in functie de facilitati, buget, experienta, nevoi si pacient. De asemenea trebuie avut grija la asepsia instrumentarului si la preventia tetanica. Dupa orice manopera stomatologica gura calului trebuie clatita cu apa calda cu clorhexidina.

In Patologia Dentara anomaliile intalnite sunt congenitale si de uzura.

 • Remanenta incisivilor deciduali: nu cad odata cu eruperea incisivilor permanenti, de obicei raman rostral fata de dintele permanent. Daca persista mai mult de 12 luni pot cauza deplasarea permanenta a incisivilor definitivi. Se extrag folosind anestezie locala, sedare si elevatoare.
 • Remanenta premolarilor deciduali: ar trebui schimbati la varsta cuprinsa intre 2 si 4,5 ani. Remanentele persistente pot incetini eruptia dintelui definitiv si permit cresterea exagerata a dintelui opus ducand la uzura ‘’in trepte’’, si in acest caz se vor extrage dintii deciduali.
 • Incisivi supranumerari: daca nu cauzeaza probleme se recomanda sa nu fie extrasi, dar se pileste orice crestere excesiva la fiecare 6 luni.
 • Molari supranumerari: daca nu au corespondent pot cauza cresteri excesive ce determina masticatia superficiala si formarea depozitelor alimentarecu formare de diastema si boli parodontale. Se recomanda extractia.
 • Deplasarea dintilor masticatori: duce la formarea de diastema umpluta cu furaje si boli parodontale. Se recomanda pilirea regulata a dintilor pentru prevenirea formatiunilor de crestere excesiva a dintelui deplasat, deplasarile severe duc la extractia dintelui.
 • Colti ai dintilor masticatori: pot in cazuri extreme sa produca ulceratii ale palatului moale. Se va executa pilirea acestora.
 • Pantele incisivilor: apar consecutiv mestecarii furajului pe o singura parte a gurii. Se recomanda pilirea incisivilor mai lungi cu pastrarea unei zone pentru producerea prehensiunii. Este posibil ca animalul sa aiba nevoie de mai multe interventii.
 • Anisognatia: cresterea excesiva lingual la nivelul dintilor masticatori mandibulari si bucal la nivelul dintilor masticatori maxilari, datorita ingustarii diametrului mandibulei. Afectiunea cauzeaza ulceratii ale limbii si buccelor, muscatura defectuoasa, acumulari de alimente si masticatie superficiala.
 • Uzura in trepte: se intalneste la dintii masticatori si la incisivi, din cauza absentei, pierderii sau deplasarii unui dinte. Dintele opus va creste excesiv datorita lipsei tocirii si va depasii arcada. Sunt necesare piliri regulate la 6 luni.
 • Uzura in val: poate fi o urmare a uzurii in trepte sau secundar unei boli parodontale. De obicei dintii crescuti in exces impiedica dintii opusi sa mai creasca la nivel. La fel ca in cazul uzurii in trepte se recomanda pilirea la 6 luni.

Este important de retinut ca dintii cabalinelor cresc continuu, iar actiunea de macinare a furajelor prin masticatie ii toceste. Orice dinte fara congener va cauza o crestere excesiva cu repercusiuni asupra masticatiei si acesta va trebui cel mai probabil extras iar in cazul pilirii dintilor sa nu se expuna pulpa dentara.

Medic Veterinar  -  Andrei - Dan Ratz