Sterilizarea - O sansa pentru animalele comunitare

Programul de castrari realizat in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca a inceput in anul 2009 din pasiunea unor studenti pentru practica, dar si din dorinta acestora pentru a ajuta animalele fara stapan, fiind un program gratuit. Raluca si Lucia din actualul an VI au reusit sa porneasca proiectul cu sprijinul facultatii dar si a Asociatiei NUCA in mai 2009.

Scopul acestei activitati este sa ajutam animalele fara stapan si cele de care au grija persoane cu probleme financiare. Programul este sponsorizat in primul rand de studenti si de cadrele didactice din facultate, dar si de medici si cabinete veterinare, financiar si cu materiale. Asociatia NUCA, a pus la dispozitia programului vaccinari antirabice si crotalii.

La program participa studentii doritori din anii VI, V si IV. Este o sansa pentru studenti de a practica, dar si de a face o fapta buna prin meseria ce ne-am ales-o. Studentii din anii mai mari ii ajuta si ii invata pe cei din anii mai mici, astfel incat tehnica operatorie si protocolul se invata din mers si in momentul predarii stafetei, deja studentii sunt capabili sa se descurce in program. La fiecare activitate desfasurata in timpul programului asista cadre didactice care ne indruma si ne ajuta in momentele critice.

In cadrul programului vine multa lume care nu sunt propietari de animale, dar vor sa sterilizeze cainii si pisicile de pe langa casa lor sau de la bloc. In cadrul programului nu se sterilizeaza femele gestante sau animale cu probleme grave de reproductie (criptorhidie, tumori, hernii) .

Daca vin propietarii cu animalele la sterilizat sunt informati de riscurile anesteziologice si chirurgicale, li se explica in ce consta interventia si tratamentul postoperator. In cazul in care animalele nu sunt vaccinate vor fi duse la Spitalul de Urgenta Veterinar pentru vaccinarea antirabica obligatorie la nivel national urmand sa revina peste o saptamana pentru interventie.

Animalele ajunse in program sunt mai intai supuse unui examen medical clinic, pentru decelarea posibilelor afectiuni si pentru a vedea daca sunt apte de interventie chirurgicala. Interventiile chirurgicale se desfasoara in sali special amenajate, dotate cu mese chirurgicale, aparate de sterilizat instrumentar, lampi, fiind izolate de restul clinicilor. Operatiile sunt efectuate in cadrul Clinicii de Reproductie.

Preoperator

Animalele sunt supuse unei diete alimentare si in cazul in care se impune si medicatie, minimum 12 ore. Odata obtinut acordul pentru operatie din partea cadrelor didactice se face anestezia animalelor si toaletarea locala, urmand operatia propiu-zisa. Protocoalele de anesteziologie au fost realizate cu sprijinul domnului doctor Cosmin Pestean.

Intraoperator

Animalul este permanent monitorizat verificandu-se constant pulsul, respiratia, temperatura si timpul de reumplere capilara. Animalele sunt sub tratament perfuzabil pe toata durata operatiei. O operatie include un anestezist, doi studenti care fac operatia si un cadru didactic ce asista operatia.

Postoperator

Pacientii se tin sub supraveghere de catre studenti pana la sosirea proprietarului, iar in cazurile in care se considera  a exista risc postoperator sunt cazate 24 de ore la spitalul facultatii. Proprietarul este obligat sa isi asume responsabilitatea tratamentului postoperator si a ingrijirii animalului, iar in cazul in care intampina dificultati poate fi ajutat de catre studenti, cu deplasarea acestora la domiciliu.

Intotdeauna exista si un numar de contact in caz de posibile probleme sau pentru orice intrebare care poate aparea pe parcursul vindecarii animalului. La femele firele se scot la 10 zile fiind totodata reevaluata starea clinica a animalului.

Dezideratele programului sunt de a reduce numarul de animale comunitare si de a fi tinute intr-o evidenta. Fiecare pacient are si o fisa ce se tine pe toata durata programului la Asociatia NUCA,  considerand aceasta metoda cea mai indicata de a ne aduce aportul fata de comunitate si de animale, ca si studenti la Medicina Veterinara .

Pe viitor va stam la dispozitie pentru orice nelamurire si intrebari prin redactorii acestui articol.

Va asteptam!

Studenta anul V Medicina Veterinara - Alexandra Arion & Studenta anul V Medicina Veterinara - Ioana Bedecean