Simpozionul Stiintific al Facultatii de Medicina Veterinara din Iasi Simpozionul International
“Progrese si perspective in Medicina Veterinara”

In perioada 10-11 iunie 2010 a avut loc organizarea si desfasurarea simpozionului stiintific cu participare internationala “Progrese si perspective in Medicina Veterinara” in colaborare cu:

 • Academia de Stiinte Agricole si Silvice- filiala Iasi
 • Centrul Universitar de Cercetari Medicale Veterinare- Iasi
 • CIT- AGROTECH Iasi
 • Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania- filiala Iasi

Sponsorii evenimentului au fost: Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania - filiala Iasi, S.C. Unistil S.R.L. (firma de transport), S.C. Green Point Trade S.R.L., Dr. Amaricai Mariana, Dr. Voloseniuc Mihai, Dr. Busuioc Oana, Dr. Patache Titu.

Taxa de participare a fost de 150 Lei, iar taxa de publicare de 5 Lei/ pag

Comitetul de organizare a simpozionului a fost constituit din noua membri, astfel:

 • Presedintele comisiei: decan Prof. dr. Ocatavian-Zaharie Oprean
 • Secretar Stiintific Prof. univ. dr. Gh. SOLCAN,
 • Prorector Prof. univ. dr. Gh. SAVUTA,
 • Prodecan Prof. univ. dr. L. MIRON,
 • Prof. univ. dr. C.COTEA,
 • Prof. univ. dr. M. CARP – CARARE,
 • Prof. univ. dr. V. VULPE,
 • Prof. univ. dr. D. DRUGOCIU, dr. M. SUSNEA

Evenimentul se afla la a 53-a aniversare, avand ca rol consolidarea relatiilor de colaborare dintre institutiile de invatamant, institutiile de cercetare si de productie atat din tara cat si din strainatate, tari precum: Franta, Belgia, Egipt, Indonezia, S.U.A, Arabia Saudita.

Simpozionul s-a desfasurat dupa un program bine stabilit impartit astfel:

 • 10 iunie 2010, intre orele 9:00-20:00 au avut loc in ordine, deschiderea simpozionului in Foier Aula “Haralamb Vasiliu”, sesiunea in plen, prezentarea lucrarilor pe sectiuni (Sectiunea I – Preclinici, Sectiunea II- Clinici, Sectiunea III- Productii Animaliere si Sanatate Publica), discutii, prezentari de medicamente, aparatura de uz veterinar si carti
 • 11 iunie 2010, intre orele 9:00-14:00, s-au prezentat posterele, lucrarile pe sectiuni , doar cele ramase pentru partea a II-a si anume: Sectiunea II- Clinici si Sectiunea III- Productii Animaliere si Sanatate Publica finalizate cu discutii si concluzii.

In deschiderea simpozionului s-au prezentat doua lucrari stiintifice de exceptie a grupului din Franta reprezentat de: PhD Honoris Causa François Crespeau, Amaury de Luze Ecole Nationale Vétérinaire d'Alfor, France, Hélène Huet, Delphine Franko, Chakib Djediat, Eva Perez, Muséum Natinonal d’Histoire Naturelle de Paris, France, cu tema: Efecte patologice si tulburari tisulare date de microcistina-LR dupa 48h, o expunere non invaziva a embrionilor de Oryzias latipes”, in care explica toxicitatea microcistinei raspandite in mediul acvatic de catre cianobacterii.

Cea de-a doua tema prezentata de S. Lecollinet, C. Bahuon, L. Ludu, A. Fournier, S. Lowenscki, G. Savuta, B. KlonjKowski, S. Zientara, UMR 1161 Virologie, INRA, AFSSA, ENVA, Maisons-Alfort, France, C. Bahuon, Facultatea de Medicina Veterinar, Iasi, Romania, intitulata “ Supravegherea si controlul infectiilor cu virusul pestei in Vestul Europei.

A urmat o prezentare privind noile tehnici de invatare si imbunatatire a strategiei de predare in domeniul sanitar veterinar, realizate de Abdelfattah Nour, Departament of Basic Medical Sciences, School of Veterinary Medicine, Purdue University, USA si o prezentare privind desfasurarea unui nou proiect lansat, cu referire la scoala postdoctorala in domeniul agriculturii si medicinei veterinare “ Proiect POS-DRU 89/1.5/S/62371/ Scoala Postdoctorala in domeniu agriculturii si medicinei veterinare, reprezentant al proiectului fiind Laura Costoiu, USAMVB Timisoara, acesta fiind important de mentionat avand in vedere asigurarea suportului institutional financiar si logistic necesar programelor postdoctorale, cercetarii din domeniu, dezvoltarii unor retele virtuale, informarea beneficiarilor (cercetatori ce au terminat doctoratul). Totodata proiectul are in vedere acordarea unor burse in scop de cercetare postdoctorala in valoare de 1000 Euro/ luna cu trei luni de stagii in strainatate si trei vizite de studiu in tari cu traditie in Europa in privinta cercetarii aplicate.

In prezentarile pe sectiuni s-au remarcat o serie de lucrari astfel:

Sectiunea preclinici

La sectiunea preclinici, moderata de Prof. dr. Cotea C.V, Prof. dr. Catoi C. si Prof dr. Predoi G au participat lucrari din Egipt, Iasi, Cluj, Timisoara, Galati si Republica Moldova, cei mai apreciati fiind cei din Egipt cu tema : ”Studii anatomice ai muschilor laringieni la speciile comune de iepuri din Egipt, autori A. Abo Ahmed, M El-Shaieb, M. Attia de la Depatrtamentul de histologie si citologie, Facultatea de Medicina Veterinara, Universitatea Behna, Egipt, Republica Moldova cu tema:”Manifestari ai fosfatazei alcaline in serul sangvin la puii Broiler tratati prin BioR”, Universitatea de Stiinte Agricole, Republica Moldova. Alti participanti cu teme stiintifice au mai fost: Sc Romvac Company S.A. si alte lucrari exceptionale au fost prezentate la aceasta sectiune demne de apreciat.

Sectiunea clinici

La sectiunea Clinici, moderatori Prof. dr. Groza I.S., Prof. dr. Darabus Gh., Prof. dr. Drugociu Gh., Prof. dr. Miron L., o lucrare deosebit de interesanta ca tema de cercetare stiintifica a fost Evaluarea gradului de grefare a celulelor stem recoltate din placenta umana pe model murin”, Groza I.S. , Groza Daria, Pall Emoke, Cenariu M., Ciupe Simona, Laura Parlapan, USAMV Cluj-Napoca, o tema de actualitate privind importanta recoltarii sau transplantarii celulelor stem, “Encefalopatia neoplazica la un caine mascul din rasa Bichon”, Armasu Mihaela, Musteata M., Solcan Carmen, Solcan Gh. USAMV Iasi, “Aspecte clinice si terapeutice in hernia pereniala la caine, A. Muste, Beteg Fl., Tanase A., Donisa Alina, Muste M. USAMV Cluj-Napoca. Toate lucrarile au fost apreciate si la acesta sectiune la colectivitatile din Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. Alti participanti cu teme stiintifice au fost: SC Carmolimp SRL, Statiunea de Cercetare dezvoltare pentru cresterea bovinelor Dancu, Iasi.

La cea de-a III-a sectiune: Productii animaliere si sanatate publica, moderata de Prof dr Carp-Carare M., Prof dr Togoe I., Prof. dr. Savuta Gh., Prof. dr. Rapuntean Gh. Au participat lucrari de la Timisoara, Iasi, Tulcea, Brasov, Bucuresti, Cluj, Indonezia, Egipt, Republica Moldova, de mentionat este participarea colectivului de la Universitatea Spiru-Haret din Bucuresti, Facultatea de Medicina Veterinara, format din Adriana Amfim, Monica Parvu, Violeta-Elena Simon cu tema:”Cazuri de criptosporidioze umane la Bucuresti in perioada 2000-2005”. Alti participanti cu teme de studiu stiintific au fost membrii ai DSVSA Tulcea, Sc. VisAgri SRL, DSV Galati, DSVSA Bistrita-Nasaud, SC. Taleco-Campofrio SA Tulcea, cu lucrari privind siguranta alimentara.

Evaluarea finala a lucrarilor s-a facut in functie de originalitatea stiintifica a temei, noutati aduse in studiile de medicina veterinara, gradul de impact pe care lucrarile le-ar avea. Lucrarile selectate de catre Comitetul Stiintific vor fi publicate in Volumul 53 (2010) a anuarului “Lucrari Stiintifice USAMV Iasi, seria Medicina Veterinara”si se vor gasi pe site-ul www.uaiasi.ro/simpozion_med/Revista.

In cadrul standurilor, s-au prezentat produse de nutritie, aparatura de uz veterinar si medicamente.

Din cadrul aparaturii de uz veterinar, se pot specifica dispozitive de identificare si recuperare al animalelor, cititoare portabile, aparate de anestezie, aparat Röntgen portabil, aparate de tensiune si analiza rapida a parametrilor biochimici diversi, ace chirurgicale si fibre de sutura.

In concluzie, simpozionul s-a aratat a fi cu impact pozitiv, cu o desfasurare de exceptie privind cercetarea stiintifica din domeniul medicinei veterinare, cu o noua deschidere privind invatamantul medical si institutiile de profil.

 

Masterand Medicina Veterinara - Lavinia Hriscu