Simpozionul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara

In perioada 22-23 aprilie a avut loc in cadrul Universitatii de Agricultura si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti.  

Ajuns la cea de-a opta editie, simpozionul are deja traditie in cadrul universitatii, fiind o buna ocazie pentru studenti sa-si prezinte munca in fata unui public de specialitate. In mod oficial, evenimentul se adreseaza studentilor, pentru a-si prezenta o parte din lucrarea de diploma. De asemenea, este un punct in plus pentru nota de la licenta si in cazul ca ar vrea sa-si continue cercetarile la un doctorat. La simpozion pot participa toti studentii, indiferent de universitate nefiind perceputa o taxa de participare. Anul acesta s-au numarat printre castigatori studenti de la Facultatea Tehnica din Cluj si de la Facultatea de Zootehnie din Iasi.

Deschiderea oficiala a sesiunii de comunicari a avut loc vineri 23 aprilie. In cadrul ceremoniei de deschidere au luat cuvântul presedintele comitetului de organizare si rectorul universitatii, Prof. Dr. Doru Pamfil si vicepresedintele comitetului, decanul facultatii de Zootehnie si Biotehnologii Prof. Dr. Augustin Vlaic.

S-a continuat cu prezentarea lucrarilor pe sectiuni. Expunerea acestora se face sub forma de prezentare powerpoint. Fiecare lucrare are ca si indrumator un cadru didactic din cadrul disciplinei unde s-au efectuat cercetarile.

Pentru facultatea de Medicina Veterinara, lucrarile au fost impartite in doua sectiuni, stiinte preclinice si clinice.  Fata de anii precedenti, la aceasta editie numarul lucrarilor de la stiintele preclinice a fost mult mai mare, fiind inscrise 54 de lucrari. Prezentarile s-au facut in sali diferite, cu un juriu format dintr-un cadru didactic si doi studenti. Fiecare participant a primit cate o foaie pentru a nota restul lucrarilor prezentate.

Criteriile oficiale de evaluare au fost : gradul de inovatie, structurarea prezentarii, modul de expunere si felul in care studentul raspunde la intrebarile adresate de public.

La sfarsitul zilei s-a facut si premierea celor mai bune lucrari, bazate pe notele date de juriu si a celorlalti participanti. S-a dorit sa se faca o jurizare cat mai corecta si obiectiva, pentru a evita discutiile aparut an de an dupa simpozion.

Cei mai buni de la veterinara

La facultatea de Medicina Veterinara, pentru sectiunea stiinte preclinice, premiul a fost castigat de Cotarla Ileana cu lucrarea : “Detectarea ecografica a limfonodului santinela din glandele mamare la catele” . Studiul s-a facut pe sapte catele, 4 avand tumori mamare, iar trei fara modificari patologice. Iar ca si aparatura s-a folosit un ecograf digital si un ecograf Doppler. Pentru aspecte referitoare la topografie, dimensiune sau forma, s-a folosir ecograful digital. Cu ajutorul ecografului Doppler s-a studiat ciculatia de la nivelul limfonodurilor. In urma cercetarilor efectuate s-au observat diferente clare de forma, marime, ecogenitate si circulatie la nivelul limfonodurilor afectati, fata de cei sanatosi. De exemplu, limfonodulii cu metastaze, aveau neregularitati la nivelul capsulei, fara o demarcare neta de tesuturile din jur, prezentând o vascularizatie anormala, predominant arteriala, cu localizare in zona subcapsulara. Metoda ecografica poate fi folosita in oncologia veterinara, fiind un mijloc de diagnostic non-invaziv si de precizie.

Alte doua lucrari interesante prezentate la aceasta sectiunea au fost: Particularitatile hemogramei la porumbei si Transfuzia de sânge la pisici.  In mare, la disciplinele preclinice, in majoritatea lucrarilor prezente, s-a insistat pe partea de farmacologie si oncologie veterinara.

 Pentru sectiunea de stiinte clinice, primul loc a revenit studentelor Gabor Imola si Suciu Bianca pentru lucrarea : “Studiul retrospectiv al dermatitei atopice canine – epidemiologie si semne clinice”. Prin cercetarile efectuate la catedra de parazitologie, s-a incercat o clasificare a dermatitei atopice la câini, in functie de rasa, vârsta, sex, sezonalitate si alti factori secundari. Cazurile luate in calcul au fost aduse la facultate in perioada 2007-2009. In cazul raselor, cea mai predispusa este West Highland White Terrier, fiind urmata de Ciobanescul German. Vârsta pacientilor varia intre 1-3 ani (36% din cazuri) si peste 3 ani la 46% din cazuri, fara sa se observe diferente notabile in cazul sexului animalelor.

Tot la disciplinele clinice, o lucrare originala si frumos prezentata, a fost câstigatoarea locului trei : “Sexarea tarantulelor” a studentilor Cozac Alexandru, Pop Radu si Alexandra Tanasoiu, prezentând pentru publicul larg o parte din structura acestor specii exotice.

Chiar daca nu toti au fost câstigatori, studentii participanti merita aprecierea noastra pentru munca depusa, fiind un exemplu de urmat pentru generatiile care le vor urma.

Studenta anul V Medicina Veterinara - Alexandra Arion