Raia perusilor

Perus (Melopsittacus undulatus ) in limba greaca melos inseamna melodie,  psittacus papagal, iar in latina undulatus inseamna ondulat. Perusii si-au primit numele dupa formele ondulate din penaj, prima lor denumire a fost Psittacus undulatus , ceea ce inseamna "papagalul ondulat" iar in 1840 acest nume a fost schimbat in Melopsittacus undulatus ceea ce inseamna "papagalul ondulat melodic". 

Ca  origine face parte din fauna Australiei fiind intalnit practic in toate regiunile cu exceptia coastelor si a Tasmaniei; in foarte scurt timp perusul a devenit una din cele mai indragite pasari de companie. Perusii sunt ceea mai raspandita specie de papagali din Australia. Pasarile pradatoare si oamenii (pentru bastinasii de acolo perusii si ouale lor sunt considerate o delicatesa) regleaza cat de cat numarul perusiilor in asa fel incat sa nu suprapopuleze tara.

Una dintre cele mai frecvente patologii la speciile in captivitate este raia perusilor. Aceasta este o dermatoza parazitara a perusilor, produsa de Cnemidocoptes pilae, care se localizeaza de regula la baza ciocului, putandu-se extinde si pe cap, picioare si regiunea cloacala, determinand o hipercheratoza deformanta a pielii.

Epidemiologie

Cnemidocoptes pilae este mai mic decat Cnemidocoptes mutans, are un scut in partea dorsala mai greu cu marginile distincte si este acoperita de puncte mici. Pe suprafata dorsala are doar fante si scari neregulate fara spine iar anusul este plasat dorsal. Cnemidocoptes pilae este un acarian de talie foarte mica ce prezinta dimorfism sexual 170-220/98-150 µm masculul si 280-365/242-300 µm femela; masculul nu are ventuze copulatorii.

 Acarieni din specia Cnemidocoptes petrec intreg ciclul lor de viata de trei saptamani, in pielea pasarilor. Femelele sunt vivipare. Larvele au trei perechi de picioare. Dupa doua etape nimfatice, acarienii se maturizeaza in adulti care au patru perechi de picioare. Acarienii se ascund in foliculii pielii si stratul cornos, in primul rand pe fata, picioare si se hranesc cu cheratina. Cel mai frecvent, regiunile fara pene (cioc, pleoape, picioare) sunt afectate. Acarieni fac tuneluri precum celelalte genuri cu care sunt inrudite.

Patologie

Cnemidocoptes pilae penetreaza direct foliculii pilosi si epiderma, determina dereglarea proceselor de generare si exfoliere epidermica, producand deformarea regiunii, reducerea flexibilitatii pielii cauzata de umplerea tunelelor cu exudat seros. Unele pasari afectate nu au leziuni evidente. O pasare afectata poate dezvolta leziuni, dupa care poate parea normala pentru mai multe luni.

Manifestari clinice

In fazele incipiente leziunile sunt limitate la narine, baza ciocului si au aspectul unui fagure de miere, extinzandu-se la pleoape, „scaly face”,apoi procesul poate generaliza, cuprinzand capul, regiunea cervicala, aripile, regiunea cloacala, pectorala care se  deplumeaza si crustizeaza si picioarele ”scaly leg”. In cazurile severe ciocul, picioarele pot deveni malformate. Pasarea se curata si se spala mai mult ca de obicei din cauza mancarimilor, se observa rareori prurit sever.

Cand sunt afectate picioarele, in cazul unei evolutii avansate, apar schiopaturi datorate anchilozei ce cuprinde ascendent si alte articulatii; necrozei si caderii degetelor de la picioare sau edematierii lojei unghiale si a unghiilor rasucite.

Acarienii cauzeaza pe pielea neacoperita de pene cruste dense, rugoase abundente de culoare alb-varoasa formand un tesut ridicat, ingrosat care poate cauza uneori obstructii nazale.

Tunelurile acarienilor din stratul de germinare din cioc, pot provoca in cele din urma o crestere distorsionata in special la maxilarul superior, determinand deformari ireversibile, dupa tratament.

„Scaly face” este considerat patagnomonic pentru raia produsa de Cnemidocoptes Pilae.  Diagnosticul este, de obicei, usor de confirmat prin identificarea acarienilor in examenul microscopic al raclatului. Ocazional se pot observa acarieni adulti in tuneluri tip fagure de miere. In preparat se cauta larve, nimfe, adulti, dar cele mai des observate sunt femelele. Acarienii cauzeaza proliferarea papilomatoasa a epidermei si degenerarea chistica a foliculilor penelor.

La examenul histologic sunt intalnite doua forme de hipercheratoza: orthocheratoza si paracherotoza. Acarienii sunt observati in toate structurile startului cornos, mai ales in infestarile masive. Raspunsul pozitiv la tratament confirma diagnosticul.

Diagnosticul diferential se face fata de hipertrofia Brown la perusii de sex femel. Hipertrofia Brown se manifesta prin straturi dure, similare cojii de stridi, fara tuneluri sub forma unui fagure de miere, semn distinctiv al acarienilor Cnemidocoptes Pilae.

Se recomanda curatarea zilnica a custilor si schimbarea apei, iar in caz de boala, toate pasarile care au avut contact direct cu pasarile bolnave vor fi izolate si tratate preventiv;   indepartarea de la reproductie, a pasarilor afectate, pana la vindecarea completa.

Tratament

Se pot folosi mai multe substante cu actiune acaricida dintre care enumeram:

  • Ivermectina, este medicamentul preferat si poate fi administrat pe cale orala, topic sau injectabil, dar administrarea topica sau orala este recomandata pentru pasarile mici. Administrata intramuscular poate fi toxica si poate finaliza cu moartea pasarii.
  • Ivomec-Merial contine ivermectina si propilenglicol, disponibila in doua concentratii : 1% si 0,27%, este formula ce poate fi administrata intramuscular la pasari.

Pentru ivermectina se poate aplica dilutia de 1:4 cu propilen glicol, ivermectina precipitand daca este amestecata cu apa. Se foloseste ivermectina pentru bovine, in cazul dilutiei, si se administreaza oral sau topic.

In cazul administrarii pe cale orala propilen-glicolul poate cauza necroza traheala. Ivermectina este indicata  in doza de 200-400 μgr/kg, oral sau topic in doua sau trei adminstrari la interval de cate zece zile; recomandat este 200 μgr/kg cu repetare la 10-14 zile; la perusi sunt necesare 3-6 tratamente la interval de 10-14 zile. Daca nu dispunem de Ivomec diluat cu propilen-glicol, cu un tampom de vata umezit cu alcool sanitar si se trage 0,01ml de ivermectina cu seringa de insulina si se administreaza In jugulara.

Alternativ se aplica un strat de ivermectina 0,1% topic pe zonele afectate, trei zile consecutiv si se repeta la o saptamana

Practica de autoclavare a ivermectinei pentru a obtine un produs steril pentru injectare nu este recomandata. Autoclavarea afecteaza stabilitatea medicamentului, punctul de topire a Ivermectinei este de 155°C , propilen glicolul are punctul de topire de 99°C, iar autoclavul functioneaza la 121°C si se poate crea combustie din cauza propilen glicolului.

  • Eqvalan-Merial contine ivermectina solubila in apa 10 µg/ml, a fost administrata in siguranta oral, dar administrata injectabil intramuscular a dus la moartea pasarilor.
  • Miodextina pour-on sau injectabila este eficienta si se gaseste in concentratii de 0,5-1 %, administrata injectabil nu are efecte adverse si are eficienta mare. La perusi se administreaza 0,1ml solutie 1% pe pielea gatului de doua ori, la interval de zece zile. Pruritul dispare in zece zile de la administrare, iar vindecarea completa are loc in functie de gravitatea afectiunii, timp de 30-40 de zile.

Solutia Spot-on 0,1g/ml mixodectina, preparat Scatt-Vetafarm se administreaza o picatura la 30g greutate vie la fiecare doua zile, se aplica 2-3 tratamente; tratament folosit cu succes in randul crescatorilor europeni.

  • Frontline pentru pasari- puneti Frontline pe un betisor de urechi si tamponati locurile afectate. Este important sa faceti aceasta de 2-3 ori, altfel omorati numai parazitul nu si ouale acestuia. In principiu daca nu aveti de unde sa luati aceste produse puteti utiliza ulei de parafina sau vaselina. Se pune la fel pe betisor si se unge pe locurile afectate. Aceasta metoda se foloseste pentru a sufoca parazitii. Daca este totusi vorba de o pasare mai tare afectata sau observati depuneri in jurul ochilor, este totusi mai indicat sa folositi preparatele farmaceutice.

Unguent scaly face, contine: parafinum, cetyl alcohol, glycerin, vaselin, kamfer-, geranium-, tea-tree-, en citronella olie.

Terapia adjuvanda include dedurizarea crustelor cu un gel de aloe vera. In cazul in care narinele sunt obturate trebuie indepartate crustele pentru a restabili fluxul normal al aerului. Ca unguente economice se pot folosi cele cu antibiotic oftalmic necesar in cazurile severe cand raia este in jurul ochilor, dar este indicat a se evita contactul cu penele. La pasarile cu rani deschise li se poate administra concomitent antibiotice si antiinflamatoare nesteroidiene. Este indicat si benefic suplimentarea tratamentului cu vitamina A.

Se recomanda decontaminarea riguroasa a custilor, adaposturilor, stinghiilor, adapatorilor si hranitorilor pentru a limita raspandirea. Manoperele efectuate se prefera a fi de calitate si mai ales efectuate de personal calificat deoarece infectia cu C. pilae se manifesta secundar bolilor imunosupresoare.

Studiu de caz

Boala a debutat cu dungi longitudinale pe cioc, in materia cornoasa si excuamatii masive la comisurile ciocului. Fiind neglijat de stapani, boala a evoluat cuprinzand partea dorsala a ciocului extinzandu-se pana pe gat.

Dupa diagnostic am aplicat imediat tratament compus din vitamina A si ivermectina (intr-un flacon de 20 ml de vitamina A am introdus 0.2 ml de ivermectina solutie 1%). In continuare veti vedea fotografii cu perusul la doua zile dupa tratament, unde o parte din cruste sunt cazute si altele care sunt pe cale de a se desprinde:

Dupa trei saptamani de tratament crustele si-au micsorat suprafata, iar de pe gat chiar au disparut, dar penajul nu a crescut inca. Boala a evoluat si se manifesta prin aparitia unor cerculete rosiatice in jurul ochilor, de aici rezulta faptul ca boala s-a trasformat in raie perioculara dar este inca prezenta si pe suprafata ciocului.

Dupa inca 2 tamponari pielea din jurul ochilor si de pe gat au inceput sa se replumeze, iar ciocul sa isi revina aproape complet ca forma si culoare.

Referinte

Medic veterinar - Ioana Corbu