Trecerea frontierelor in lupta impotriva RABIEI

Orice persoana stie sau a auzit despre turbare. Mai putini stiu insa ca aceasta este denumirea “populara” pentru rabie.

Rabia este o boala infectioasa virala provocata de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae. Virusul rabic afecteaza sistemul nervos central destinatia finala fiind creierul unde ajunge pe calea nervilor periferici, cauzand encefalita acuta.

Boala afecteaza mamiferele cu sange cald dar poate fi transmisa si oamenilor, cauza cea mai frecventa constituind-o muscatura unui animal infectat , virusul transmitandu-se de la gazda la om prin saliva. Cu toate acestea au fost raportate si cazuri extrem de rare in care virusul s-a transmis de la om la om prin intermediul transplantului de organe.

Animalele gazda ce prezinta risc cu grad ridicat pentru oameni sunt reprezentate de cainele, pisica, liliacul, vulpea si rozatoare. In fapt, in Statele Unite ale Americii principalul vinovat pentru transmiterea virusului rabic la om este o specie de liliac numita liliacul vampir si nu cainele sau pisica cum am fi inclinati sa credem.

Rabia a fost declarata o boala rara in lume, atat de catre „Oficiul Bolilor Rare” al Institutului National de Sanatate din Statele Unite cat si de catre Orphanet, consortiu alcatuit de parteneri europeni. Aceasta declaratie a fost data in urma raportului cazurilor de oameni infectati fata de populatia generala a tarii. Oarecum ironic avand in vedere ca boala este incurabila si este responsabila anual de moartea a 30.000-50.000 de persoane in lume, majoritatea cazurilor fiind raportate in tarile subdezvoltate din Asia si Africa.

La ora actuala nu exista un tratament pentru rabie odata ce simptomele bolii au fostrabia_caine semnalate.

Perioada de incubatie se rezuma la cateva luni la oameni, depinzand de distanta pe care virusul trebuie sa o parcurga pentru a ajunge la sistemul nervos central. Simptomele initiale constau in febra si dureri de cap , simptome asemanatoare racelii, ceea ce face ca diagnosticarea infectiei cu virusul rabic sa fie aproape imposibila. Odata cu avansarea perioadei de incubatie se observa diversificarea simptomelor, pacientul prezentand dilatatia pupilelor, cresterea productiei salivare, sensibilitate crescuta la sunete , lumina sau temperatura, depresie. Probabil cele mai „populare” simptome le reprezinta insa iritabilitatea crescuta si hidrofobia.

Rabia se manifesta sub doua forme: furioasa sau paralitica. Forma furioasa afecteaza creierul si cauzeaza un comportament agresiv, pe cand forma paralitica afecteaza maduva spinarii cauzand letargie, animalul nefiind capabil sa-si miste capul din cauza paraliziei induse de virus in muschii gatului.

Deoarece rabia este o boala incurabila odata instalata in organism medicii, atat umani cat si veterinari, s-au ghidat dupa vechea zicala „mai bine sa previi decat sa vindeci” . Putem spune astfel ca s-a ajuns la un „tratament alternativ” prin instaurarea de programe de vaccinare preventiva atat a animalelor cat si a oamenilor, dar si vaccinarea imediata in urma unei muscaturi.

Lupta impotriva rabiei a inceput in 1885, odata cu creearea primului vaccin de catre Louis Pasteur si Emile Roux , si continua pana in ziua de azi prin eforturile combinate ale medicilor, atat din campul uman cat si veterinar.

Pana acum , la nivel global , exista un singur caz in care pacientul a supravietuit ,dupa ce simptomele bolii s-au manifestat, fara a fi vaccinat. In 2005 , cazul unei adolescente americaneJeanna Giese, al carui diagnostic a fost confirmat a fi rabie , a atras atentia lumii medicale datorita tratamentului experimental la care a fost supusa. Medicul care a preluat cazul adolescentei a recurs la inducerea unui stadiu de coma , timp de sase zile , permitand organismului acesteia sa produca anticorpii necesari combaterii virusului. Desi a urmat o perioada lunga de recuperare pacienta si-a revenit remarcabil in ciuda posibilitatilor ca ea sa fi ramas cu disfunctii cerebrale severe.

Decizia indrazneata si, in acelasi timp, riscanta a doctorului Willoughby, medicul ce a preluat cazul fetei, a adus speranta unei evolutii semnificative in gasirea unui tratament permanent pentru rabie. Acest „tratament” experimental a fost denumit „Milwaukee protocol” insa nu ofera garantia unei vindecari complete. Putem sa speram insa ca este un pas inainte pentru cercetatori si medici deopotriva.

Momentan, cea mai buna optiune ramane prevenirea infectarii cu virusul rabic, un telefon pentru care numeroase organizatii mondiale si-au unit fortele, unele apartinand de Organizatia Mondiala a Sanatatii, altele apartinand domeniului de medicina veterinara. Printre acestea amintim:

  • Alliance for Rabies Control, Statele Unite
  • Centers for Disease Control, Statele Unite
  • Friedrich-Loffler-Institute, Germania
  • Veterinary Laboratories Agency, Marea Britanie
  • World Veterinary Association
  • World Organization for Animal Health

Majoritatea natiunilor au recunoscut necesitatea prevenirii infectarii cu acest virus si au actionat in consecinta, insa nu orice forma de prevenire nu este benefica asa cum ne-a demonstrat istoria. In 2009 China a socat o lume intreaga prin decretarea unei legi ce prevedea uciderea cainilor atat cu, cat si, fara stapan. Exterminarea animalelor s-a facut intr-o maniera drastica, acestea fiind batute in defavoarea eutanasierii. A fost nevoie de interventii din partea unor organizatii internationale preum PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) si IFAW (International Fund for Animal Wellfare) si amenintarea cu boicotarea produselor de origine chineza pentru ca aceste atrocitati sa inceteze.

Este important, este necesar sa luptam impotriva acestei boli care promite o moarte lenta si agonizanta prin paralizie si sufocare, insa trebuie sa ne alegem armele cu grija, altfel am putea sa cream un inamic mult mai periculos decat cel pe care incercam sa-l distrugem.

Situatia actuala in lume

Putine sunt tarile in care nu s-a diagnosticat niciodata rabia. In Norvegia, Noua Zeelanda, Andorra si cateva tari insulare nu au fost inregistrate niciodata cazuri de boala. In restul lumii, cate 4-5 cazuri de boala pe an sau inregistrat in majoritatea tarilor. Ultimele cazuri de boala s-au inregistrat in Indonezia, Teritoriile Palestiniene, Suedia si Italia Situatia in Italia

In Europa, tara care se confrunta cu o adevarata explozie de rabie este Italia. Inca de la inceputul anului s-au inregistrat 50 de cazuri de rabie, din care 48 la vulpi si doar 2 cazuri la pisici. Numai in luna martie sau inregistrat 12 cazuri de rabie. Zonele in care sau inregistrat majoritatea cazurilor sunt regiunile Veneto si Friuli-Venezia-Giulia. Masura luata de autoritatile italiene a fost de a vaccina animalele domestice si cele salbatice.

Rolul principal avandul vulpile, acestea s-au vaccinat prin raspandirea unor momeli speciale la care s-au adaugat virus rabic atenuat si particole metalice ce creeaza leziuni minore la nivelul cavitatii bucale, favorizand astfel patrunderea virusului in sange.

Situatia epidemiologica din Italia poate constitui un real pericol pentru tara noastra tinand cont de traficul intens dintre Romania si Italia ce se accentuaza in perioada sarbatorilor.

Situatia din Romania

Ultimele cazuri de rabie s-au inregistrat in iunie 2009. Cazurile au aparut sporadic in majoritatea judetelor.

Numarul de cazuri de rabie in anul 2009 in Romania

Judeţ

Nr. de cazuri

Judeţ

Nr. de cazuri

Judeţ

Nr. de cazuri

Judeţ

Nr. de cazuri

Judeţ

Nr. de cazuri

Alba

5

Brăila

0

Dolj

6

Ilfov

0

Sălaj

16

Arad

10

Buzău

8

Galaţi

2

Maramureş

9

Sibiu

12

Argeş

6

Caraş

Severin

1

Giurgiu

1

Mehedinţi

2

Suceava

14

Bacău

25

Călăraşi

2

Gorj

15

Mureş

8

Teleorman

2

Bihor

4

Cluj

16

Harghita

11

Neamţ

0

Timiş

0

Bistriţa

Năsăud

22

Constanţa

1

Hunedoara

14

Olt

6

Tulcea

8

Botoşani

1

Covasna

6

Ialomiţa

5

Prahova

10

Vaslui

4

Braşov

6

Dâmboviţa

5

Iaşi

0

Satu Mare

5

Valcea

7

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrancea

0

 Madalina Bulgaru - Medic Veterinar & Madalina Grigore - Studenta anul V Medicina Veterinara