Dirofilarioza: parazitoza grava a cainelui.

La fel de grava pentru om ?

O data cu aparitia caldurii isi fac aparitia si tantarii. Pe langa aspectul de parazit extern tantarii sunt responsabili si de transmiterea a numeroase boli. Dintre acestea cea mai grava pentru caine este dirofilarioza, zoonoza intalnita in zonele calde (Australia, USA, Europa sudica, Asia, Africa, America de sud). In Romania este considerata endemica in Delta Dunarii. In ultima vreme au inceput sa apara cazuri de dirofilarioza si in zone mai nordice. In ultimele luni au aparut cazuri si in Iasi.

Agentul etiologic

Dirofilaria immitis, nematod filiform cu o lungime de 12 pana la 30 cm. Paraziteaza in cordul drept la caine, lup, vulpe, alte carnivore salbatice si pisica.

Mai rar apare si Dirofilaria repens cu o lungime intre 5 si 17 cm. Adultii paraziteaza in tesutul subcutanat la caine. Intalnit mai frecvent la cainii din America de Nord dar a fost depistat si la noi.

Ciclul biologic

Seara si noaptea, microfilariile se acumuleaza in sangele periferic. Gazdele intermediare reprezentate de tantari se infesteaza in momentul intepaturii preluand microfilariile de la animalele bolnave. In culicide se dezvolta pana la stadiul de L3 timp de 14 zile. Prin inteparea animalelor sanatoase are loc transmiterea bolii. Larvele raman localizate in tesutul conjunctiv sau muscular 70 de zile timp in care ajung la stadiul de L5. Apoi pe cale venoasa ajung in cordul drept unde peste 3-4 luni devin adulti. Adultii traiesc timp de 3-6 ani.

Patogeneza

Datorita localizarii in cord si arterele pulmonare determina o insuficienta cardiaca grava prin actiunea lor iritativ-obstructiva. Toxinele produse de viermi in timpul vietii si mai ales dupa moartea acestora determina o reactie antigenica si sunt responsabile de socul anafilactic.

Semne clinice

Tabloul clinic este polimorf, uneori evoluand cu semne clinice sterse, alteori grave. Simptomele sunt exprimate printr-un sindrom de insuficienta cardiaca, sindrom nervos si sindrom cutanat, prezenta fiecaruia este adesea inconstanta.

  • sindromul cardiac - initial compensat, manifestat prin: dispnee de efort si tahicardie, ulterior decompensat, manifestat prin: dilatatie cardiaca, dispnee, accese de tuse uscata, în cazuri grave ascita, hidrotorax, edeme, oricand poate surveni moartea prin soc cardiac;
  • sindromul nervos - caracterizat prin modificari de comportament, depresii, alternanta fazelor de excitatie cu accese rabiforme sau epileptiforme, pierderea cunostintei cu revenirea la normal în cateva minute (acest semn este unul din simptomele precoce ale bolii), incoordonare în mers, pareze, paraplegii;
  • sindromul cutanat- aparitia unor zone fara par, pruriginoase în special în regiunile cu piele fina

Diagnosticul clinic

este dificil datorita evolutiei lente si a simptomelor nespecifice. Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului frotiului de sange cu evidentierea microfilariilor sau kiturile enzimatice cu o precizie de 95-98%.

Prognosticul este rezervat sau grav

Tratamentul

Tratamentul specific este dificil si vizeaza distrugerea atat a viermilor adulti cat si a microfilariilor Inainte de a incepe tratamentul impotriva viermilor adulti (cu ivermectina) este recomandata desensibilizarea animalului cu corticoizi pentru a evita socul anafilactic cauzat de moartea parazitilor.

Profilaxia

Profilaxia consta în administrarea periodica a substantelor antiparazitare externe si repelente.(1)

Dirofilarioza la om

Primele cazuri de dirofilarioza la om au fost raportate de Victor Babes. Ultimul caz de dirofilarioza a fost raportat in primavara aceasta la un barbat din Bucuresti. Acesta prezenta un vierme cu localizare intraoculara de aproximativ 10 cm.

La om apare in mod obisnuit sub forma de noduli pulmonari sau subcutanati. Foarte rar apare si localizarea intraoculara. Transmiterea se face prin intepatura tantarilor purtatori de microfilarii.

De multe ori poate evolua asimptomatic, nodulii pulmonari fiind descoperiti intamplator in urma unei radiografii. Adesea acestia sunt confundati cu formatiuni tumorale. Excizia chirurgicala a nodulilor duce la vindecarea completa a pacientilor.(2)

Desi in urma cazului barbatului din Bucuresti presa a lasat impresia ca dirofilarioza ar fi foarte periculoasa pentru om, literatura de specialitate spune cu totul altceva. Este o parazitoza destul de rara la om si in majoritatea cazurilor evolueaza sub forma benigna. Localizarea intraoculara a parazitului este extrem de rara.

Referinte:

Medic Veterinar  -  Madalina Bulgaru