Studiu retrospectiv privind dermatita atopica la caine  
- epidemiologie si aspecte clinice

Prin studiul efectuat, s-a urmarit determinarea prevalentei dermatitei atopice la caine si evaluarea retrospectiva a aspectelor clinice si epidemiologice legate rasa, varsta, sex, sezonalitate, tipul si localizarea leziunilor, dermatite secundare respectiv afectiuni asociate DAC.

Populatia de caini intrate în studiu, au fost reprezentat de indivizi cu probleme cutanate, prezentati la consultatie la Clinica de Dermatologie în cadrul Facultatii de Medicina Veterinara, Cluj-Napoca în perioada IX.2007-XII.2009. Foile de observatie de la 154 caini cu 169 de afectiuni dermatologice au fost reevaluate si prelucrate în Microsoft Office Excel si EpiInfo.

În acest studiu s-a stabilit diagnostic dermatita atopica/alergie alimentara deoarece evolutia clinica (anamneza, tabloul lezional, topografia leziunilor si conduita diagnosticului) a celor doua entitati este foarte asemanatoare. Pe de alta parte, la multi dintre caini informatiile legate de dieta alimentara au lipsit, acestea fiind necesare pentru a confirmarea sau infirmarea diagnosticului de alergie alimentara si acesti cainii cu suspiciune de alergie alimentara au fost catalogati cu diagnostic de dermatita atopica.

Prevalenta DAC în cadrul afectiunilor cutanate diagnosticate în perioada studiulul a fost de 29.6% (50/169). Diagnosticul de CAD s-a bazat pe îndeplinirea criteriilor stabilite de Willemse, Prelaud si Favrot si pe excluderea bolilor cu tablou clinic asemanator. Din 23 de rase pure de caini cu DAC, rasele cele mai afectate au fost reprezentate de West Highland White Terrier si Ciobanesc German. În ceea ce priveste predispozitia de rasa,  toti cainii din rasa WHWT (10/10) au fost diagnosticati cu DAP, rezultatul fiind cu semnificatie statistica (p<0.05).

Nu s-a observat diferenta semnificativa statistic în ceea ce priveste prevalenta DAC între femele si masculi, desi procentul masculilor afectati a fost usor crescut comparativ cu femelele (52% - 26/50, respectiv 48% - 24/50). DAC nu a fost influenta de sezon. Cainii cei mai afectati s-au încadrat în categoria de varsta „peste 3 ani” cu 46% (23/50), urmat de cainii cu varsta cuprinsa între 1 si 3 ani, 36% (18/50).

S-a înregistrat un tablou polimorf privind leziunile identificate la cainii examninati. Pruritul ca simptom primar, a fost prezent în 98% (49/50) din cazuri, intensitate acestuia fiind variabila. Tablou clinic a fost dominat de: eritem 90%, alopecie 58%, hiperpigmentatie 46%, scuame 36%, lichenificare 24%, pustule 18%, cruste 14,3%, papule 12%, eroziuni 8% si ulcer 6%. Majoritatea leziunile au fost simetrice. La 68% din cazuri s-a constat evolutie cronica sau recidivanta a leziunilor.

DAC a fost asociata cu otita externa (46%); modificari ale sacilor anali (36%) - saculita, impastare; simptome gastro-intestinale (24%) - voma, diaree, constipatie, colita; conjunctivita bilaterala (18%) si/sau simptome respiratorii (12%) - rinita alergica, wheezing. Zonele anatomice în care s-a înregistrat incidenta cea mai ridicata a leziunilor au fost regiunile: craniana 74% (în special conductul auditiv extern 62%), extremitatea membrelor 28-62%, regiunea fetei 56% (în special regiunea periorbitala 46%) si regiunea abdominala ventrala 36%. Alte zone mai putin afectate au fost regiunile: inghinala 28%, anala 26%, axilara 20% si orala 20%.

Pe baza aspectelor clinice ale leziunilor si a examenului citologic efectuat, la 54% dintre subiecti s-au înregistrat afectiuni secundare variate, manifestate prin: foliculita 34% si/sau sindrom de proliferare Malasseziana 12%, si/ sau sindrom de proliferare bacteriana  8%, si/sau intertrigo 6%, si/sau foliculita piotraumatica 2% si/sau furunculoza piotraumatica 2%.

Autor: foto Gábor Imola, Coautor: Suciu Bianca Coordonator stiintific: Dr. Conf. Viorica Mircean Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Str. Manastur 3-5, 400372, Cluj-Napoca, Romania