Castrarea armasarilor intr-o noua abordare

Metoda se refera la castrarea cu ajutorul emasculatorului Henderson, atasat la o masina de gaurit obisnuita. Emasculatorul a luat nastere in compania americana Stone Manufacturing si a fost prezentat pentru prima data, in 2005, la o conventie Americana de specialitate. In momentul de fata este utilizat pe o scara larga in continentul american.

Emasculatorul este confectionat din otel inoxidabil, acoperit cu teflon, fiind usor de curatat si sterilizat. La nivelul bratelor pensei prezinta o serie de tepi, care strivesc cordonul testicular, realizand hemostaza. Designul are la baza emasculatorul pentru castrat tauri, introdus pe piata in 1994 de aceeasi firma.

Fata de aparatul folosit la tauri, acesta este mai mare, avand o larga deschidere a bratelor.

Castrarea

Castrarea armasarilor ofera o paleta larga de posibilitati, pe care fiecare medic si le adapteaza posibilitatilor, experientei si conditiilor oferite. Cartile de chirurgie le grupeaza  in doua categorii, prin strivire, cu pensa Burdizo, si transcutanat, prin metode sangerande. Strivirea se face rar, in cazuri de hernii sau tumori scrotale. In mod obisnuit, daca armasarii sunt clinic sanatosi, se recurge la metoda transcutanata, cu testiculul acoperit. Castrarea cu pensa Henderson intra tot in aceasta categorie.

Operatia se realizeaza pe armasarii anesteziati si mentinuti in decubit lateral stanga, pentru singuranta si o aboradare usoara a cordoanelor testiculare.

Pregatirile pre-operatorii sunt aceleasi ca intr-o castrare obisnuita. In primul rand se respecta dieta de 18-24 de ore. Apoi, se incepe cu o toaleta a zonei inghinale, fiind important sa se mentina o asepsie riguroasa, in special cand se lucreaza pe teren, pentru a preveni infectiile. Se executa anestezia locala, cu Lidocaina, Procaina sau alt anestezic local. Inainte de incizie se dezinfecteaza zona cu Betadina sau tinctura de iod.

Timpii operatori incep cu identificarea testicului inauntrul pungii testiculare si fixarea acestuia. Se incizeaza apoi punga testiculara, paralel cu rafeul median si la o distanta de 1-2 cm. Este recomandat sa se foloseasca metoda testiculului acoperit pentru a preveni sangerarea excesiva sau ruperea prematura a cordonului. Astfel, se face o incizie ce cuprinde scrotul, dartosul si celuloasa, teaca vaginala ramanand intacta. Se prinde cu o mana testiculul si se trage energic in plaga operatorie, pana cand cordonul este perfect intins. Cu cealalta mana se incearca desprinderea tesuturilor aferente prin miscari de dilacerare.

Cordonului astfel evidentiat i se imprima o rasucire de 180˚ permitand o mai buna fixare, pregatitoare castrarii propiu-zise. Un ajutor are pregatita pensa atasata la nivelul bormasinei si o fixeaza imediat deasupra testiculului, pe cordon. Medicul porneste masina, pe o turatie medie, marind apoi, progresiv, numarul roatiilor.  Prin miscarile imprimate de masina, se realizeaza o slabire a tesuturilor, testiculul detasandu-se de la sine.

In mod normal, la o castrare clasica, se fixa pensa Reymers pe cordonul testicular, asteptandu-se un timp de aproximativ 5-10 minute pentru asigurarea hemostazei. In cazul castrarii cu emasculatorul Henderson, hemostaza se realizeaza prin miscarile de rotatie ale masinii de gaurit. Este asemanatoare cu o torsiune nelimitata, fiind nevoie de aproximativ 20-25 de rotatii pana la detasarea completa.

In legatura cu tipul de bormasina, nu exista reguli speciale. Trebuie sa aiba viteze variabile si de preferat o mandrina detasabila.

Pro si Contra

Medicii veterinari cu vechime, pot prezenta reticenta fata de metoda, fiind nevoie de o anumita dexteritate pentru a manui bormasina in conditii precare.

Operatia este in linii mari foarte asemanatoare cu ce este prezentat in cartile de chirurgie. Pasii sunt aceeasi, singura diferenta fiind emasculatorul folosit. Avantajul principal il reprezinta durata operatiei, care se scurteaza semnificativ. Nu mai este nevoie de timpul de asteptare, pentru realizarea hemostazei, ca in cazul castrarii cu pensa Reymers, acesta estimandu-se la aproximativ 5-10 minute. Odata cu scurtarea timpului de asteptare, se reduce si riscul infectiilor, in special cand se lucreaza pe teren.  Pensa este usor de aplicat, neexistand riscul deschiderii bratelor sau fixarii gresite. Hemoragia si tumefactia zonei inghinale sunt reduse. De asemenea, stresul post-operator este mai scazut in cazul cailor castrati prin aceasta metoda, acestia recuperandu-se foarte repede.

Posibile complicatii ce pot aparea sunt: ruperea cordonului daca se exercita o tractiune prea mare, scaparea acestuia din bratele pensei daca se efectueaza castrarea la rase mici sau la animale foarte tinere.

Metoda necesita o dexteritate sporita, dar o data insusita manuirea bormasinei, se reduce timpul unei zile de castrari de la 30 de minute la o ora, in functie de numarul cailor si metodele folosite anterior. Operatia se poate realiza atat intr-un spital, cat si pe teren, fiind usoara, si sigura. Cu toate acestea, medicii din Romania sunt refractari la folosirea acestei metode, fata de cele clasice. In mod curent se foloseste in cateva circumscriptii din tara, iar in jurul Clujului, la circumscriptia din Maguri Racatau.

La noi in tara, se gaseste  la pretul aproximativ de 200 de euro.

Referinte

Studenta anul V Medicina Veterinara - Alexandra Arion