Bursele in strainatate-un atu in cariera

De cand tara noastra a intrat in UE sunt tot mai multe programe ce dau posibilitatea studentilor romani sa studieze timp de cateva luni intr-o alta tara din Europa.

Unul din aceste programe este programul de burse Erasmus.

In acest articol vreau sa va imartasesc putin din experienta mea ca bursier Erasmus.

Eu am fost plecata in anul V in Italia prin acest program cu finantare europeana. Am studiat pentru cinci luni la Facultatea de Medicina Veterinara din Bologna, Italia.

Pentru mine a fost o experienta extraorinara din care am avut foarte mult de invatat. La inceput pare putin infricosator sa pleci de unul singur intr-o tara in care nu te asteapta nimeni la aeroport sa-ti ureze bun venit dar in schimb inveti sa te descurci singur si sa socializezi cu cei din jurul tau (pentru ca altfel nu ai cum sa afli informatiile necesare.)

M-a impresionat in primul rand modul lor de a tine cursurile. Oameni foarte degajati si foarte receptivi la intrebarile studentilor. Se spune ca noi invatam mai mult decat invata ceilalti europeni. Este adevarat intr-un anumit fel: noi invatam foarte multe lucruri dar ei invata mai putin dar mai in detaliu. Am ramas placut surprinsa de entuziasmul cu care prezentau lucrurile, multe fiind rezultatul cercetarilor proprii. Studentii de asemenea acorda o mare importanta studiului (biblioteca, sala de lectura si holurile erau mai mereu pline de studenti care invatau).

In ceea ce priveste practica, nu prea au contact cu clinicile decat in ultimul an, dar atunci recupereaza prin efectuarea de stagii de practica la fiecare clinica in parte. Stagii pe care le-am facut si eu si chiar am avut multe de invatat.

Faculatea are in incinta ei un microabator, o ferma de bovine, un spital pentru cai si unul pentru animale mici. In cadrul stagiilor de pactica studentii au ocazia sa efectueze tratamentele animalelor internate si sa vada evolutia a numeroase cazuri interesante.

Pe langa faptul ca ai multe de invatat de la aceasta facultate mai ai si sansa sa vizitezi o tara foarte frumoasa, Bologna fiind aproape de unele din cele mai frumoase orase ale Italiei: Firenze, Venezia si Ravenna(litoral).

La intoarcerea in tara am avut doar de castigat de pe urma acestei experiente. La orice interviu la care am fost a cantarit extrem de mult faptul ca aveam trecut studii in strainatate in CV. Multe persoane nu admira faptul ca ai invatat in alta tara ci faptul ca ai avut curajul sa pleci si ai reusit sa te descurci de unul singur, ceea ce arata ca ai o personalitate puternica.

In concluzie ar trebui sa va luati inima in dinti si sa va interesati la facultatea voastra de aceste programe ce ofera burse in stainatate. Singurul dezavantaj e ca va trebuie cativa bani in plus dar asta se poate aranja avand o slujba de vara inainte de a pleca.

Pentru mai multe informatii imi puteti scrie un email pe madalina.bulgaru@vetonline.com

Medic veterinar - Madalina Bulgaru