Boala Lyme: un pericol real pentru animale si om in Romania

Boala Lyme este o boala infectioasa intalnita atat la oameni cat si la animale transmisa de capuse din genul Ixodes. Agentul cauzal este Borelia burgdorfei, o bacterie in forma de filamente subtiri, spiralate. (motility video 1) Boala se manifesta prin dermatite, artrite, tulburari meningoencefalice, avorturi, disfunctii renale si cardiace. Articolul prezent va descrie afectarea cainilor si a oamenilor.

Boala este transmisa pe teritoriul tarii noastre de Ixodes Ricinus(1), o capusa care poate parazita atat omul cat si cainele. Rezervorul salbatic de spirochete si capusele vectoare in Europa sunt critecide, microtide (soareci sensu lato) si cervidele (cerbul european).

In Romania boala nu este recunoscuta oficial ca boala endemica cu toate ca doar la oameni se estimeaza aproximativ 8200 de cazuri(2). Sunt recunoscute deja anumite judete cu risc crescut: Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani, insa aceasta statistica nu inlatura posibilitatea de a exista si alte zone semnificative.

Studii efectuate in Ungaria arata ca populatiile de Ixodes Ricinus sunt purtatoare de B.burgdorfei(3), nu exista inca studii referitoare la prezenta bacteriei in capuse pe teritoriul Romaniei dar datorita invecinarii cu Ungaria, cazurilor confirmate la oameni si posibilitatii de transmitere a bolii prin ciclul Borrelia-capuse-pasari(4), putem spune cu certitudine ca boala exista pe teritoriul Romaniei si prezinta un real pericol atat pentru om cat si animale.

Capusele infectate inoculeaza in momentul hranirii spirochete. In perioada dinaintea hranirii boreliile se multiplica in intestin si apoi prin hemolimfa ajung si colonizeaza glandele salivare. Toate cele 3 stadii de dezvoltare ale capusei(larva,nimfa,adult) pot sa se hraneasca pe om, cainii fiind mai des afectati de stadiul nimfal.

Atat la animale cat si la oameni tabloul clinic nu este concludent, simptomele ce apar fiind nespecifice, lucru ce a dat bolii Lyme si denumirea de “boala cu 1000 de fete”. Simptomele ce apar se pot confunda cu cele din gripa, scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer-ul, reumatism sau alte afectiuni extrem de grave. Aproape toti pacientii susceptibili de Lyme pot beneficia de tratamente psihiatrice pentru boli “inchipuite“. Exista niste manifestari comune, dar in rest pentru fiecare pacient conteaza in mod diferit vechimea bolii, sistemul imunitar al individului sau tratamentele urmate pana la depistarea efectiva a bolii.

Singurul semn distinctiv al bolii Lyme este reprezentat de pata rosie circulara in forma de tinta, cu un cerc interior alb( “bulls eye rash), eritem cronic migrator. Cainii nu beneficiaza de acest “avantaj” dar precizarea unei infestatii precedente cu capuse poate orienta diagnosticul in directia potrivita. Simptomele apar la 2-5 luni de la intepatura infectanta si constau in hipertermie, abatere, adinamie, artrite, aritmii, hipertrofia limfonodurilor, tulburari renale, neurologice, edeme declive si slabire progresiva.

Confirmarea bolii Lyme se face doar prin teste de laborator. Frotiurile din material patologic colorate prin impregnatie argentica examinate in camp intunecat sau IF evidentiaza direct spirochetele. Examenele serologice disponibile, bazate pe preparate antigenice purificate sunt ELISA, IFI si Western blot, ultimul fiind singurul recomandat pentru diferentierea anticorpilor indusi vaccinal fata de cei cauzati de infectie (5).

Vaccinarea impotriva Bolii Lyme nu este inclusa in schemele clasice de vaccinare aplicate in cabinetele din tara noastra, vaccinul facandu-se de obicei la cererea proprietarului. Un astfel de vaccin este “Merilym” din culturi de borelii inactivate si se administreaza s.c. in doza de 1 ml la 12 respectiv 17 saptamani, cu rapel anual inainte de sezonul de activitate al capuselor. O alta metoda de prevenire a bolii este prevenirea infestarilor cu ectoparaziti prin aplicare de produse spot-on, zgarzi, pulberi sau imbaieri. O data aparuta la caini se recomanda tratamentul cu clarithromicina( 0,005-0,01 g/kg, per os la 12 ore) si cu eritromicina 3-4 saptamani. Pentru oameni antibioticele de electie sunt doxyciclina(10mg/kg) si amoxicilina.

Referinte:

Student anul VI Medicina Veterinara - Dan Ratz